Wednesday, August 10, 2011

Gigi Besi Rambut Dawai Part 1.

Ikut rekod aku start appoiment untuk pakai braces 3 March 2009. ingatkan bila datang terus pakai. rupa rupanya tak. first datang doctor cheak gigi, doctor terangkan tentang prosuder nak pakai braces ni, doctor terangkan tentang risiko yang ada, terangkan kebaikan pakai braces, kiranya hari pertama tu hanya penerangan semata mata la. di ikuti dengan appoiment seterusnya, bila aku dan family dah decide  nak pakai, baru doctor amek cetak gigi, mintak pegi buat x-ray, lepas tu memang ada kene cabut beberapa batang gigi. bila semua tu dah settle baru la pakai besi besi kecik tu kat gigi. nak pakai nye pun bukan senang. leceh. 

Sebelum pakai aku memang excited la nak pakai. siap imagine nak pakai yang ada colour tu semua. tapi kalau buat dengan government ni, memang tak dela semua tu. yang pakai untuk cantik cantik memang tak de. first datang pun kalau tahap keteraburan gigi tak teruk, doctor tak nak buat. kalau umur dalam lingkungan 24 tahun keatas pun doctor tak nak buat. buat dekat government ni memang kes orang yang giginya sepah sepah teruk jela macam aku

Kalau gigi sepah sepah bukan jer nak senyum pun malu malu. makan pun susah. tak dapat kunyah dengan betul. aku ingat benda tu normal. rupanya bila dah jumpa doctor pakar dan dapatkan nasihat baru la tau semuanya. dulu nak senyum mesti tak nak nampak gigi. tapi sekarang senyum mesti nak nampak gigi. bukan setakat gigi jer nampak besi pun nampak. kekeke. kata orang kalau senyum nampak gigi tu ikhlas. hihi.

Dulu senyum macam ni.
Sekarang senyum macam ni. 

Sebelum pakai braces aku memang tak de satu gamba pun yang menunjukkan gigi bersepah. amek gamba semua nak kemam. sekarang aku rasa bentuk muka ada dah jadi bulat. bukan aku jer rasa. semua yang pakai braces pun akan perasan macam ni. terjah sini



12 comments:

  1. wah.. dah leh jadi model colgate... :)))

    ReplyDelete
  2. amey: tak nak iklan colgate. nak iklan loreal. 'kerana dirimu begitu berharga' kikiki.

    ReplyDelete
  3. so bile nk buka braces??sye dh buka sgt teruja dpt gg baru

    ReplyDelete
  4. miznadyya: seyes awk dah bukak? best nye. bape thn pakai? kite pun tak tau bile boleh bukak. hehe,

    ReplyDelete
  5. starting pakai 19/8/09 buka 7/8/11 dlm 2 tahun lah...

    ReplyDelete
  6. cpt nye. gigi awk sepah nye tak teruk sgt. gigi kte sepah nya yang amat dahsyat. hehe.

    ReplyDelete
  7. xsepah tp jongos..hahahaha selalu jmpe dentist x?

    ReplyDelete
  8. gigi x reti nk string memang macam tu. gigi noob orang kata. haha. gigi gua gak yg power. apa macam? ada ciri org riak x? kekeke. bkn riak. ni namanya x sedar diri. tu jer. :)

    ReplyDelete
  9. miznaddya: oh. tp takpela. skrg dah cantik kan. hihi. selalu jumpa tp klau ada hal tak jumpe. kekeke.ehh awk buat kat gov ke private erk?

    thinker: LOL. lempang laju2.

    ReplyDelete
  10. gov. every appointment xpenah skip...sbb doktor i ckp klu nk cpt buka jgn sekali skip app.

    ReplyDelete
  11. hehe. ptt la. kite kan selalu jer ponteng mcm ponteng sekolah. kikiki.

    ReplyDelete

♥ thanks for commenting! ♥

lovelove!

double~loves! ;D