Friday, November 30, 2012

21 Tahun : Tuhan hantarkan aku insan-insan yang awesome!

Pagi-pagi-pagi dunia. :)

Jam dah menunjukkan detik 12 tengah malam. so sayyy hyee to December, bye-byee November. hihi. Hari ni genap umur aku 21 tahun empat hari. yeaaa. Tanggal 27 November 1991 lahirnya bayi perempuan yang comel dan kini dia telah membesar dengan jayanya menjadi gadis cantik dan bijak 101% mewarisi kecantikan, kekacakan, kepintaran, kebaikan dan semua yang baik-baik daripada bonda dan Encik bos. Kalau part yang jahat semua dia belajar sendirik. kehkehkeh. Lahir ke dunia dengan diberi nama Nur Zafira yang membawa makna Cahaya Kejayaan, sentiasa mendapatkan apa yang diingini. Bonda dan Encik bos sememangnya berharap aku membesar dengan penuh kejayaan. Walaupun masa zaman kanak-kanak tak berapa nampak kejayaan aku tu. hehe.

Tahun ni aku jumpa dengan manusia-manusia yang sangat baik. Sangat-sangat-sangat baik! Sejak aku masuk Univesiti Mahal ni, aku ingat rumet aku jela yang baik. Yela kan duduk dekat kota metropolitan kononnya. Kononnya kata orang kat kota ni semua orang jahat dan suka amek kesempatan ternyata ada lagi manusia yang baik. Masya Allah baik nya Allah dengan aku, Dia hantarkan insan-insan yang baik buat teman aku. Birthday tahun ni aku gembira sangat-sangat-sangat. Biasanya aku memang suka buat perangai annoying princess 24/7 kat class. Tapi sebanyak mane aku buat annoying pun masih ramai yang sayang tu yang peliknya. kahkah. Seminggu sebelum birthday, aku dah sebok dok ingatkan kawan-kawan kat class dan rumet yang tersayang. Bila ingat kan diorang nanti mula la semua buat muka tak tau, lagi ada dialog 'soooo?' ok aku pun sentap esok buat lagi perangai. hahaha.

Tahun lepas aku celebrate dengan rumet jer secara kecil-kecilan tapi sangat terharu. *peluk cium rumet*. Tahun ni aku celebrate dengan kawan-kawan kat fat. Ini kategori kawan terbaik aku kat fak. Kawan buat asaimen sama-sama, kawan tolong sign kan kedatangan, kawan teman makan, kawan sentap lepas tu pujuk-pujuk, haaa ni lah kawannya. Malam 26 November, jam 8.30 malam janji Melayu aku diambil khas oleh Azizul selaku driver tetap sepanjang aku dekat Universiti Mahal ni. Mulanya diorang kata cuma nak makan-makan, so aku pun pakai la baju santai jer, ingatkan makan kat warung mamak tepi jalan. Then, lepas amek aku, driver teruskan perjalanan dengan pungut sponser-sponser besar pada malam itu. Last sekali amek Tira my bff. Kira malam tu aku dengan Tira jela perempuan sebab Jannah tak sihat tak dapat join. sobsob.


Malam tu kite orang pegi Mid Valley, tempat paling dekat dengan Universiti Mahal. Sebab aku nak beli barang, Azizul nak tukar duit Brunei ke Malaysia kite orang berpecah. Aku, Eddy dan Tira carik barang. Azizul dengan Apis pegi tukar duit. Then Eddy kata Azizul suruh tunggu dia dekat Restoren Chilis. Aku yang memang dah lapar biasa la jalan sambil bebel-bebel kata lapa lapa lapa lapa dan tangan tak berhenti dok call Azizul dengan Apis tapi masing-masing tak nak jawab rasa macam nak lempang. grrrr. Tibe-tibe jam 10.30 malam Azizul dengan Apis bawak cake sambil nyanyi lagu birthday. Aku macam blur kejap sambil tengok jam 'wei kan lom kol 12 lg. hehe'. Aku rasa sangat sengal gile boleh keluarkan dialog macam tu. kahkah.







Thanks semuaaaa. kad yang pink tu rumet buat. thanks nia dan bell. 
sayaaaaaang korang semua!


This is Tira. thanks bagi macaroon. sayaaaaang kau!

Esok pagi pegi class kawan-kawan kat class dengan lect semua nyanyi kan lagu birthday. Mana tak terharunyaaa kan. Kan aku dah kata tahun ni jumpa insan-insan yang sangat baik. *peluk semua*. Insan seterusnya yang baik ialah Zaime. Kawan susah senang gelak tawa gosip bersama. Kawan yang sweet talker. Kalau susah hati call la Zaimie bila-bila masa pun dia layan. Insan yang tak penah lupa nak wish birthday aku sepanjang kami berkawan kan. Dia kawan mukabuku aku nasib baik tak terjebak ke cinta mukabuku. wakakaka. Malam birthday tu Zaimie call aku menggunakan no yang tidak diketahui sambil membacakan puisi indah secara live. Aku terharu gileeeee sambil feeling lebih-lebih ni kalau tak de kak Diana mau dah jadi boipren aku. hahaha. 


Tulisan buruk tak pe. hahah.
Sayaaaang Zaimie@Comek.

Dalam mentari ada sinar. 
Dalam rambulan ada samar. 
Dalam angan ada impi. 
Dalam jaga ada realiti.

Selamat dipanjangkan usia di bumi.

Moga sinar mentari menerangi hari hari mu.
Moga samar rambulan menenangkan hatimu yang satu.
Moga apa yang kau impi dalam angan terus merapati.
Moga realiti yang hadir dalam jaga wujudkan senyuman di wajah.

Aku masih ada, sebagai tempat untuk kau bersandar.
Aku masih ada, sebagai tempat untuk kau bercanda.
Aku masih ada, sebagai tempat untuk kau bergembira.

Hamburkan tawa.
Lemparkan senyum ceria.
Selamat Ulang Tahun Kelahiran, ciptaan manis yang terindah.


Ini hasil nukilan Zaimie yang tak bertajuk. Zaimie dah berpunya so jangan sapa-sapa cuba ngurat dia. hehe.
Untuk Zaimie, harap kita boleh kawan sampai bila-bila. Tetima kasih untuk semua yang indah-indah ini. Terima kasih gak sebab selalu susah payah untuk kawan yang tak pandai English ni. Dulu masa sem 1 dan 2 Zaimie ni la yang tolong aku buat esei English. Sweet nye dapat kawan macam kau. heheh. 

Untuk rumet, nia dan bell malas nak cakap panjang-panjang korang memang yang terbaik. Tak dinafikan. Untuk adik tersayang Abiq, thanks untuk hadiah jam tu. Sebok-sebok SPM pun masih sempat belikan kakaknya yang baik hati ni hadiah. ehehe. Untuk Rain, kawan yang selalu bawak makanan dari Terengganu untuk aku, thanks untuk double hadiah. Akhir kata dari princess Zafira, terima kasih utntuk semua yang menggembirakan diri ini. 

With love, 
Princess Zafira. 


Thursday, November 22, 2012

Here Bandung Story!

Hyee semua. As-salamualaikum dan selamat pagi.

Hari ni aku bangun pagi-pagi betul akibat kepenatan semalam handle Hari Interaksi Hati kat fak. dah nak abes sem pun fak aku nak jugek buat hari interaksi dengan junior. haihh. ahh cerita junior ni cerita nanti la. gambar pun tak dapat lagi ni. tapi semalam bestttt la. junior spoeting habessss! kelas kau jahhhh! 

Aku ni al-naklum laa duduk kat hostel line wifi pun macam segan-segan jer nak connect kat laptop ni. kesian nak beli broadband tak mampu booo. -,- dahh tu cerita dah basi baru nak cerita sekarang. kahkah.

Sebenarnya, plan nak pegi holiday kat Bandung ni dah lama plan dari tahun lepas lagi. ni trip Hari Keluarga sekolah pak su aku, tapi family dari sebelah ayah ramai yang ikut gak. aku memang nak ikut sesangat. lagi-lagi tarikh pegi nya bulan November memang sesuai la sangat dengan besday akuuuu. haha. bodek punya bodek ayahanda dan bonda bersetuju sponser penerbangan aku dengan along pegi Bandung. along kira penjaga aku laa. yeaaa ini dikira sebagai hadiah besday paling awesome! :D

Trip pegi Bandung selama 4 hari 3 malam, dari 12 hingga 15 November. flight kami bertolak dari KLIA jam 12 waktu Malaysia sampai Jakarta jam 1.14 waktu Indonesia. dekat Indonesia waktunya lewat satu jam dari Malaysia. dekat sana zuhor jam 11, asar jam 3, magrib jam 5, isyak jam 7 lebih kurang macam tu la waktu sembahyang dekat sana. sepanjang dekat sana aku sembahyang secara jamak. 

Ada sikit tips yang aku nak bagi sebelum pegi trip yang jauh-jauh ni. pertama, pemilihan kasut. ini sangat penting. aku ingat just pakai kasut bertutup jer dah ok tapi sebenarnya tidak. aku pakai kasut bertutup yang flip then aku sakit pinggang. sepatutnya kita pakai sport shoes tu sebab sport shoes dapat menambung poster badan kita semasa berjalan. kedua, jangan bawak baju banyak-banyak. ini disebabkan nanti dekat sana kita akan shoping banyak bajuuuuu! lagi-lagi tempat yang kita nak pegi tu mata wangnya lebih rendah dari mata wang negara kita. bila bawak banyak baju nanti beg tak muat, dengan nak isi segala macam yang kita dah shoping tuuu lagi kan. kahkah. ketiga, jangan janji nak belikan barang orang. aku tak tau ni kira tips ke ape. sebab sepanjang aku pegi Bandung, aku penat belikan barang yang orang pesan jer. aku ni kalau orang dah mintak tolong beli then bagi duit sedaya upaya aku carik. ini menyusahkan diri sendiri sebab nanti kita tak puas nak cari barang untuk diri sendiri. sebab tu aku pegi sana tak sempat nak beli untuk kawan-kawan. so sooooory. -,- nak pegiiiii Bandung lagiiiii! 

Sampai jer kat Jakarta kami makan tengahari then terus pegi Bandung. kira hari pertama dan keempat kat Jakarta, hari kedua dan ketiga kat Bandung. makanan kat sana semuaaaa sedap. lebih kurang dengan makanan kat Malaysia tapi ada lain sikit. dekat sana setiap kali makan tengahari dan malam kami tak pernah dihidangkan dengan air manis. kami dihidangkan dengan air mineral sahaja atau kat sana panggil air aqua. sebab tu orang Indonesia tak mengalami obesiti. perempuan kat sana body semua cantik-cantik. sepanjang serapan pagi memang ada jus yang sangat fresh! disebabkan Bandung merupakan tanah gunung berapi, hasil tanaman dekat sana sangat fresh. buah-buahan kat sana sangat manis. first time aku makan strawberi yang amat-amat manis tak terkata manisnya! kalau orang Malaysia yang dok makan strawberi kat Cameron Highland tu jangan dok kata strawberi tu manis, tu rasanya masam. nak rasa strawberi manis mai datang Bandung! 

Tapi dekat sana tak sama dengan Malaysia. penduduk yang padat dan miskin. sepanjang jalan ada pengemis dan penjual jalanan. kesian tengok anak-anak kecil mintak sedekat. tapi bila kita bagi sorang yang lain akan kerumun kita. kami dinasihatkan tidak memberi mereka duit demi menjaga keselamatan. niatkan membeli barang yang dijual oleh penduduk Indonesia, then penjual mereka yang akan bersedekah kepada pengemis-pengemis dekat sana. 

Sepanjang dekat Bandung, aku pegi Gunung Berapi Tangkuban Perahu dan Pasar Baru. first time tengok gunung berapi kan memang excited. cuacanya sejuk. nyaman jerrr. kat sini banyak jual souvenir. dekat Pasar Baru pulak tempat shoping. kat sini jual, telekung, baju kebaya sulam penuh yang dekat Malaysia harga beratus-ratus kat sana harga RM32 sahaja! amek kau mirah habes. then ada jual tudung, baju, jeans dan macam-macam lagi la. semuanya murah yang amat! kalau beli borong lagi dapat murah.

Kat Jakarta aku just pegi Gedung Tanah Abang. kat sini pun jual pakaian sama macam kat Pasar Baru cuma lokasi berbeza. tapi Gedung Tanah Abang lebih besar, ada 5 blok dan setiap blok ada 8 tingkat. boleh bayangkan tak betapa besarnya gedung tu. satu hari shoping memang tak larat nak habeskan semua gedung Tanah Abang ni. tapi setiap blok ni jual barang yang sama jer cuma harga kalau pandai tawar dapat la murah. aku pun cuma pegi satu blok jer. tu pun dah berpinar-pinar tengok baju canti-canti dan murah. best nya baru kat sana kalau dress yang kat Malaysia harga RM50-60 kat sana boleh dapat dengan harga RM28 sahaja. jenis kain yang digunakan bukan jenis kain getah yang ikut badan tu. t-shirt dengan kualiti kain cottong boleh dapat dengan harga RM6.50. besttt kan! kat Jakarta banyak sangat outlet-outlet yang jual t-shirt, dress, blouse yang cantik dan comel momel.  sila teruja untuk pegi ke Indonesia sebab kat sana semua pun murah. kekeke.

Akhir kata, simpan duit nak pegi holiday lagi. betul kata orang sekali dah travel kita akan ketagih nak travel lagi. serius! ohh pengalaman first time naik kapal terbang aku tak de masalah, telinga pun tak sakit. Alhamdulilah.



Tiket pegi balik.


Airport


RM=Rupiah






Guning Berapi


Strawberi paling manis!




 Suasana Jakarta 


Masjid tertua di Indonesia






Bandung, jumpa lagi. ;)


Sunday, November 4, 2012

Sempurna Mahunya, Gadis.

Gadis, 
Mahu nya dia yang sempurna,
Pada hal dia tahu sempurna itu tidak wujud,
Berbatu batu dia berlari,
Penat berlari dia berjalan,
Matlamat dia hanya satu, 
Hanya mahu mencari sosok pria yang sempurna,
Sesempurna yang mungkin,
Sempurnanya bukan hanya pada fizikal,
Bahkan dia mahukan lebih,
Ya, lebih tepat dia mahukan pria sosok Adam Mukhriz,
Fizikalnya tampak sempurna,
Dan perwatakannya bisa bikin seribu perempuan lain gila.

Gadis, 
Dia masih tidak penat,
Tidak juga lelah mencari pria idaman,
Hingga tiba satu destinasi,
Dia jumpa Lelaki,
Lelaki sifatnya sederhana,
Sederhana dalam banyak hal,
Sungguhnya Lelaki tidak punya apa yang istimewa,
Malah Lelaki tidak menepati apa yang mahunya Gadis,

Lelaki,
Sifatnya lembut, tidak mendesak, 
Lelaki mampu ukir kan senyuman di bibir Gadis,
Lelaki menjadi tempat Gadis meluah semua rasa,
Lelaki sering meminjamkan telingga mendengar cerita Gadis,
Tanpa penat, tanpa lelah, tanpa merungut satu kata,
Hingga kini Lelaki masih tidak gagal melakukannya,

Lelaki,
Tidak ada satu sebab untuk Gadis menolak Lelaki, 
Beribu alasan dan sebab Gadis carik untuk menidakkan kehadiran Lelaki,
Tidak jumpa, 
Ya, Gadis gagal temui sebarang alasan untuk menolak Lelaki,
Kerana sifat sederhana yang Lelaki punya itu,
Lelaki berjaya mengenepikan sosok pria idaman yang mahunya Gadis.