Monday, April 3, 2017

#edzafira : 60 hari bersama

Assalammualaikum.

Esok genap dua bulan perkahwinan kami. Jauh sangat daripada sempurna tapi penuh dengan kecintaan dan kasih sayang. Satu perkataan yang menggambarkan segalanya adalah BAHAGIA *senyum sampai telinga*. Bila diimbas sepanjang dua bulan perkahwinan kami dan hari-hari sebelum kami diijab kabulkan, semuanya tak kan berlaku tanpa kesabaran Ed. 

Toleransi dan kerjasama daripada pasangan sangat penting untuk mengharungi hubungan terutamanya buat kami yang berjauhan. Jarak yang memisahkan kami menjadikan kami sentiasa saling merindui. Tapi jarak jugak membataskan kami untuk berkomunikasi dengan baik. Banyak masa dihabiskan dengan urusan kerja 8.00 to 5.00, bila balik malam nak urusakan hal peribadi (basuh baju, iron baju, kemas bilik & masak). Waktu malam bila dah selesaikan uruskan hal peribadi, around 11 kami akan call each other (kadang-kadang video call). Masa ni jela kami ada untuk sharing aktiviti. Dan masa ini juga yang kami ada untuk berbincang hal penting. Tapi itu semua bukan penghalang buat kami. Aku anggap Allah nak bagi aku "me time" sementara berjauhan :D So aku masih ada banyak masa untuk diri sendiri, tapi bila hujung minggu Ed balik memang terasa sangat 24 jam tak cukup heheheh :D

Hujung minggu kami, aku akan penuhkan aktiviti dengan masak-masak atau pergi makan dekat luar sambil-sambil cuci mata (tapi selalu terbeli 2-3 item yang sebenarnya tak penting Lol) :p Aku kene perbanyakkan lagi aktiviti kami supaya hujung minggu kami terisi dengan aktiviti yang berfaedah dan terutamanya kami tidak menghabiskan masa dengan laman sosial. Nak kurangkan penggunaan laman sosial ni memang bukan satu perkara yang mudah. Siapa jer tak suka update dekat instagram & insta story kan hehehe. Ini cabaran yang besar buat kami. Tapi aku decide untuk hadkan waktu penggunaan laman sosial. Ada masa tertentu kami off data. 

Tipulah sepanjang perkahwinan kami baik sahaja. Sepanjang dua bulan kahwin ni dah berapa kali gaduh Zafira? hahaha. Aku selalu rasa diri aku teruk sebab selalu ego dan tak sabar. Lepastu merajuk tak bertempat. Ed pun penat nak layan. Tapi so far Alhamdullilah Ed handle it with care and love hehehe. Bila ada perkara tak puas hati kena suarakan supaya pasangan kita tahu, tapi kene ingat masa bercakap tu kena guna intonasi yang rendah dan lembut. Isteri-isteri mana boleh cakap kasar dengan suami tauuu. Ini aku dapat nasihat daripada Nenek. Jadi isteri kena sediakan kelengkapan suami, hidangkan suami makanan, teman suami makan dan aku suka lakukan semua perkara ini <3 b="">

Doakan perkahwinan kami sentiasa di bawah rahmat-Nya dan perlindungan-Nya daripada segala kejahatan ; tidak kira manusia atau syaitan, Aminn. Happy 2 month-anniversary sayang. Jauh lagi perjalanan kita.