Sunday, October 15, 2017

#throwback tiga tahun lepas. Degree done!





Tarikh hari ini tiga tahun lepas 15-10-2014, aku berjaya sempurnakan perjalanan degree aku. Dengan bangganya aku menggengam segulung Ijazah. Kalau orang lain tak bangga tu diorg punya pasal. Kalau tanya aku memang aku bangga kembang kempis hidung. Sebak terharu gembira bangga semua perasaan tu ada. Tiga tahun perjalanan yang sangat manis. Dikelilingi kawan-kawan yang baik, dipenuhi dengan aktiviti yang best dan bermanfaat, fasa hidup yang paling best, paling bebas. 

Tiga tahun bersengkang mata siang malam (tapi tak malam sangat laa sebab aku tak pernah stay up sampai lewat malam. Pukul 12.00 mesti dan tidur huhu) siapkan assignment, stay back kat library baca buku, buat nota untuk exam. Kalau dikenang memang fasa hidup aku masa tu yang paling best. Sebelum aku keluar ke dunia pekerjaan yang penuh ke-tahi-an ini hahahahaha. 

Aku ingat lagi masa first sem aku cuma dapat 2.8 je pointer. sob sob. Berlagak masa tu sebab STPM result kencang lepas tu dapat masuk UM, rasa diri tu pandai laa, study pun main-main hahaha *padan muka* Ingat lagi masa tu Mak cakap "Kalau tak dapat pointer 3.0 nanti susah nak cari kerja". Bermula semester berikutnya aku usaha sungguh-sungguh naikkan pointer, dapat anugerah dekan hingga akhirnya aku berjaya konvo dengan 3.52. Bahagia rasa dapat banggakan mak ayah.

Yer tu semua sebelum aku menghadapi sepak terajang dunia pekerjaan. Penindasan daripada majikan. Bayar gaji kecik, tekan buat banyak kerja, overtime sampai malam, weekend datang kerja, public holiday kerja hahahaha. Ini kehidupan sebenar Lol. Yang penting aku dapat kerja serta merta lepas habis degree. Aku tak rasa menggangur. Dapat kahwin pakai duit sendiri, ada kereta sendiri, bayar bil sendiri, insuran sendiri, shopping sendiri--- semuanya pakai duit sendiri huhuhu. Bersyukur laa dengan apa yang kita ada hari ini. Jangan merungut. Jangan bandingkan kehidupan kita dengan orang lain (kunci untuk bahagia). Tapi dalam masa yang sama sentiasa tingkatkan diri dan mencari yang lebih baik. Ohh dan tidak dilupakan memang betul pointer bukan jaminan kita dapat kerja best/hebat. Rezeki Allah dah aturkan cantik untuk semua hamba-Nya, tapi dapat result yang baik adalah kelebihan untuk kita bersaing dapatkan kerja yang terbaik. Aku tak tau laa kalau ada orang yang berpuas hati sekadar lulus exam jer daripada berlumba-lumba nak dapat A. Kalau kita dah usaha yang terbaik, insyaAllah semuanya akan dipermudahkan.

xoxo <3 p="">
   

No comments:

Post a Comment

♥ thanks for commenting! ♥

lovelove!

double~loves! ;D